Del 16 al 22 de setembre se celebrarà en el Principat, com també a la resta d’Europa la commemoració de la “Setmana de la Mobilitat”. Una commemoració que continua tenint com a objectiu la reducció, entre altres coses, dels gasos contaminants que expulsen els vehicles de transport. En una època, on gairebé tota Europa ha estat més o menys confinada degut a la Covid-19, hem pogut comprovar com la disminució del trànsit de tota mena de vehicles ha afavorit a la disminució de la contaminació tant de soroll com de gasos.
La reducció de mobilitat s’ha reduït fins al 80%. Això ha fet que en els nuclis de població la contaminació s’hi hagi reduït de manera substancial i certifica que la mobilitat sostenible ha de ser un dels puntals per qualsevol Govern.És per aquest motiu que cal fer un gir a la mobilitat en el Principat. El Govern té la intenció clara de reduir al màxim el cost del bitllet de transport públic de les línies nacional, per exemple per aquesta manera fomentar el seu ús. D’igual manera, el Pla RENOVA permet als usuaris i empreses tenir bonificacions a l’hora d’adquirir vehicles elèctrics.
En aquest sentit, el Govern d’Andorra continua amb el treball de confecció del reglament relatiu als plans de mobilitat sostenible de les administracions, entitats públiques i empreses de més de 100 treballadors, un dels punts que indica l’article 7 de l’estratègia nacional de mobilitat. És per aquest motiu que durant la primera quinzena de setembre es va realitzar una trobada amb el sector implicat a la mobilitat d’Andorra per així rebre les aportacions de cara a la confecció de l’esmentat reglament que ja té el seu esborrany provisional.
La setmana de la mobilitat d’aquest 2020 porta el lema “Zero emissions mobilitat per tots” encaixa completament amb l’objectiu que s’ha marcat el Govern d’Andorra de reducció d’emissions de GEH al 2050, quant a mobilitat.
En aquesta setmana de la mobilitat, cal tenir molt present també l’Estratègia nacional de mobilitat que desenvolupa l’article 37 de la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). Aquesta estratègia està sent elaborada conjuntament per diversos ministeris, entre ells el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat al qual està adscrita l’Oficina de l’energia i del canvi climàtic, el Ministeri d’Ordenament Territorial al qual està adscrit el Departament de Mobilitat i el Ministeri de Presidència, Economia i Empresa al qual està adscrit el Departament d’Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport
La revisió i seguiment de l’estratègia es durà a terme a través de la Subcomissió de Treball Permanent de Treball Tècnic en el marc de la mobilitat (SPTTMM) creada en el marc de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic (CNECC).