La tornada a l’escola continua essent un dels primers mals de caps que tenen la majoria de les famílies un cop passat la Diada de Meritxell. Motxilla, l’esmorzar, la roba, les activitats extraescolars, el desplaçament fins a l’escola.
Ens hem parat a pensar que totes aquestes accions les podríem portar a terme d’una manera sostenible per així tenir cura del nostre entorn i el medi?
Els “canons” del consum indiquen que a cada inici de curs escolar cal estrenar una nova bossa, l’estoig i la roba. Però siguem pràctics. Molts d’aquests materials es poden reutilitzar del curs anterior. Ara cada vegada hi ha més persones que reciclen aquest tipus de material, per la qual cosa podem catalogar com a “moda” el reciclatge de productes. Sí que és cert, sobretot en infants, que un dels punts que complica més aquesta etapa és la roba. En un estiu, els més petits ens han fet “l’estirada” i cal anar a comprar roba. La roba que no ens va, li podem fer algun retoc, però sinó segur que podria ser aprofitada per alguna altra família, sempre que estigui en condicions.
Pel que fa al material escolar, és important recomanar l’ús del material de fusta. D’aquesta manera es pot reciclar i reaprofitar. Tot i que la millor recomanació és la de no precipitar-se. Cal esperar que els mestres ens donin les instruccions pertinents abans de comprar un material que després possiblement no s’utilitzarà.
Aquest fet també passa en les activitats extraescolars. De seguida anem a comprar uns patins si la nostra noia vol provar el patinatge o el noi vol provar l’hoquei.
I si ens esperem a veure si li agrada, per després mirar quin material adquirim i quin lloguem o ens deixen?
El que està clar és que una manera de no fomentar els residus de material escolar és cuidant el material. Una pega mal tancada, un regle trencat, un retolador sec. Sabeu que tot això es transforma en residus que no es poden eliminar?
Quin material escolar és la millor opció?
Alguns productes poden contenir components al·lergògens i irritants.
La millor opció: productes senzills i sòlids, sense perfum i, sempre que sigui possible, sense plàstic.
Podem agafar de referència les etiquetes ambientals que designen productes més respectuosos amb la salut i el medi ambient.
Roba, calçat i material esportiu: què triar?
La indústria tèxtil és una de les més contaminants del món, d’aquí la importància d’escollir productes més responsables. Cotó orgànic, llana, cànem, lli, viscosa.
Roba de fibres reciclades. Algunes samarretes, dessuadores o jaquetes estan fabricades amb polièster reciclat.
L’esmorzar ideal
Com es prepara el millor àpat pel descans?
El doble benefici: fer bé per a la salut i bé per al medi ambient. Els aliments encara representen entre el 20% i el 50% de la petjada ambiental dels francesos.
Saludable i de temporada: pa en lloc de pastissos, aigua en lloc de gasosa, fruites de temporada més que compotes industrials …
Objectiu zero residus: no més mini-porcions, paquets de sucs i altres ampolles de plàstic d’un sol ús embolicades individualment. Ara és el moment de les ampolles i caixes reutilitzables! Per omplir-les, podem comprar a granel. Molt recomanable, cada cop més, el Menjar orgànic.
Als menjadors escolars, al voltant de 115 g de menjar per persona i dia acaben a les escombraries. La bona idea: expliqueu al vostre fill que agafi només el que es menjarà (si és possible!).
I si deixem de conduir per anar a l’escola?
Quan sabem que el 90% dels nens viuen a menys d’1 km de la seva escola, és possible prescindir del cotxe. Per tant, consumim menys combustible, contaminem menys (inclòs l’aire de l’escola) i evitem embussos i aparcaments. Les millors opcions: caminar, anar en bicicleta o patinet (no elèctric). A més de protegir el medi ambient, ser actiu és bo per a la vostra salut. Fins i tot s’ha demostrat que els nens estan més atents a classe.
Una tornada a l’escola de manera més sostenible farà que el nostre entorn sigui molt més agradable…