El 29 de setembre, gràcies a una resolució presentada conjuntament entre Andorra i San Marino el desembre del 2019 a l’Assemblea General de les Nacions Unides, s’estableix com el Dia Internacional sobre la conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments. Aquesta resolució busca conscienciar a organismes internacionals i a la societat civil per intentar trobar solucions a nivell nacional, regional i internacional a més de convidar a organitzar activitats educatives i de conscienciació sobre aquesta problemàtica mundial.
Una problemàtica mundial que es veu reflectida a l’informe anual de la FAO on ha posat en relleu les darreres dades sobre la situació actual al voltant d’aquesta problemàtica. Concretament, d’acord amb les estimacions d’aquest organisme al 2016, el 16% de la producció mundial d’aliments es va perdre. Aquesta dada resulta especialment significativa si es té en consideració que 821 milions de persones al món pateixen fam crònica i prop de 151 milions d’infants menors de 5 anys pateixen retràs en el creixement per la falta d’aliments.
La resolució va reconèixer el paper fonamental que té la producció sostenible d’aliments per promoure la seguretat alimentària i la nutrició. També va apuntar que aquest sistema contribueix a la mitigació de la pobresa, l’eradicació de la fam i la salut humana. Els membres de l’Assemblea General varen reconèixer també la necessitat de fer front a la problemàtica per caminar cap a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.
Una bona tria i gestió dels aliments ajuda a eradicar a aquest problema que cada cop és més freqüent a les llars de les poblacions desenvolupades. És per aquest motiu que es presenten 10 consells per la conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments que són:
1.- Planifica bé la compra.
Compra el que necessites amb les quantitats necessàries perquè el sobrant sigui el menys possible.
2.- Fixa’t amb la data de caducitat.
Cal tenir present la utilització dels productes que es compren. Cal fixar-se en la datat de caducitat i consumir els productes abans de la data perquè no perdin les propietats.
3.- En el frigorífic, posa al davant els productes que s’han de consumir primer.
Una bona col·locació en el frigorífic farà que els productes que cal consumir abans estiguin a la primera fila i siguin de fàcil agafar.
4.- Ajusta la temperatura del frigorífic.
Una temperatura justa en el frigorífic farà que els productes es conservin en millor estat i no perdin les seves propietats i/o es facin malbé abans de temps.
5.- Conserva els productes oberts en envasos que tanquin hermèticament.
Intenta utilitzar els productes al complert. Si pel motiu que sigui no s’utilitza tot, cal conservar-lo amb envasos de tancament hermètic, preferiblement que no siguin de plàstic.
6.- Congela els aliments per allargar la seva vida.
Si col·loques els aliments naturals en el congelador, trencaràs la seva cadena de vida i podràs conservar-los per un ús futur, sense que perdin les seves propietats.
7.- Neteja regularment el frigorífic.
Cal conservar en bon estat el frigorífic, ja que és l’eina que ens proporcionarà la facilitat per mantenir els aliments amb les seves propietats. Una mala conservació dels aparells tindrà una relació directa amb la conservació dels aliments en ell.
8.- Treu del calaix la fruita feta malbé.
El calaix de la fruita és un dels apartats del frigorífic que cal tenir més ben conservat. A l’estar, habitualment a la part baixa de l’aparell, és el gran oblidat i moltes vegades es fan malbé els productes per oblit, més que una altra cosa. Cal revisar-lo freqüentment i evitar que els productes es facin malbé, per no consumir-se.
9.- Cuina les quantitats justes.
Cal evitar l’excés d’aliments a l’hora de cuinar. D’aquesta manera estalvies energia i els productes ingerits tindran una millor qualitat.
10.- Guarda les restes de menjar a la nevera.
Si has tingut un excés de menjar. Utilitza envasos hermètics per mantenir les seves propietats i guardar-los en el frigorífic, per un segon ús.
10 petits gestos que ajudaran a no generar malbaratament alimentari i que són de fàcil fer.