Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Del 21 al 29 de novembre es torna a commemorar una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, on Andorra hi aboca sempre molt d’esforç per la conscienciació, l’educació i la prevenció.
L’objectiu d’aquesta commemoració és la d’organitzar diferents accions de sensibilització sobre la prevenció en la generació de residus. Andorra és molt activa en aquest projecte des del 2009 ja que el va vincular de manera molt estreta al Pla Nacional de Residus d’Andorra.
Al llarg de la Setmana es realitzen múltiples accions que tenen com a objectiu dirigir-se als diferents actors de la societat actual des d’administracions públiques, xarxes associatives, escoles, universitats, empreses, ONG i adreçades a tot tipus d’audiència com públic general, treballadors, estudiants, etc.
Les accions s’estructuren al voltant de cinc grans temes, que van des del disseny fins a la reutilització dels productes:
- Tema 1: sensibilitzar sobre l’excés de residus: explicar el concepte de prevenció de residus en termes ambientals, sociològics i econòmics; incentivar gestos quotidians, etc.
- Tema 2: produir millor: prevenir els residus en les diferents fases del cicle de vida del producte; prevenir els residus lligats a l’activitat de l’empresa, inclosos els residus d’oficina.
- Tema 3: consumir millor: promoure el comportament responsable en la compra; privilegiar els productes ecodissenyats i amb etiqueta ecològica; privilegiar les compres a l’engròs; fomentar el lloguer o el préstec.
- Tema 4: allargar la vida dels productes: impulsar la reparació i les donacions; donar una segona vida als objectes, etc.
- Tema 5: llençar menys residus: millorar els hàbits quotidians; evitar el malbaratament alimentari; vigilar les dates de caducitat dels productes; promoure l’autocompostatge, etc.
Aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus vol donar a conèixer les diferents estratègies de reducció de residus que es desenvolupen en el Principat, com també la política que desenvolupa l’UE sobre aquesta temàtica.
Aquest 2020, la temàtica de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus anirà destinada als “Residus Invisibles”. Una gran part dels residus invisibles (normalment els residus generats durant el procés de fabricació dels productes) no es poden reciclar i acaben la seva vida útil en abocadors i incineradores, on han de ser destruïts amb un fort consum energètic i elevat impacte pel CO2.
Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, ser completament no tòxics el dia que es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i per tant la quantitat de residus produïts a través de la fabricació.”
En el Principat s’han preparat múltiples activitats que tenen com a objectiu el foment i la sensibilització organitzades per Govern, per Andorra Sostenible i pels comuns.
D’aquesta manera es portaran les següents activitats:
Dia 21 de novembre:
Taller de reciclatge d’un calendari Advent.
16:00 h
Organitzador: Comú de la Massana.
Dia 25 de novembre:
Taller sobre “Residus electrònics dels jocs, on van a parar?”
17:00 h
Organitzador: Comú de La Massana.
Inscripcions: +376 836 505.
Dia 26 de novembre:
Webinar sobre la “introducció al Zero Waste”.
18:30 h
Organitzador: Andorra Sostenible.
Inscripcions: +376 603 000.
Dia 27 de novembre:
Taller “Fundes personalitzades per mascaretes”.
17:30 h – 20:00 h
Organitzador: Comú d’Escaldes-Engordany.
Inscripcions: +376 890 873.
A les diferents xarxes socials dels comuns i d’Andorra Sostenible s’aniran publicant diferents activitats atemporals per poder fer a casa. Activitats com:
Fabricació de mascaretes amb residus tèxtils
Organitzador: Comú d’Encamp.
Xerrada sobre reciclatge.
Organitzador: Comú d’Encamp.
Taller de decoració de Nadal amb llanes reutilitzables.
Organitzador: Comú d’Encamp.
Taller Virtual de decoració de Nadal.
Comú d’Ordino.
Respondre al Quiz.
Comú de La Massana.
Tutorial Tote Bag (Bossa reutilitzable de roba).
Organitzador: Andorra Sostenible.
Video: Consells contra el Malbaratament d’aliments.
Organitzador: Andorra Sostenible.
Tutorial: Bàlsam Labial.
Organitzador: Andorra Sostenible.
Aprofitant que la temàtica d’aquesta edició del 2020 de la Setmana Europea de Prevenció de Residus està dedicada als “Residus invisibles”, Govern i els diferents comuns han preparat un qüestionari sota el títol: “Fem neteja digital”