Aquestes festes nadalenques cal seguir amb l’aposta per la sostenibilitat. El nostre dia a dia comporta que moltes vegades no donem importància a petits detalls que són vitals per procurar pel medi. Ara és el moment de fomentar un consum sostenible, i de fer-ho tenint presents les anomenades etiquetes ambientals, que ens informen.
Els regals digitals
La majoria d’aparells digitals tenen un elevat nombre d’elements que tindran un gran impacte ambiental quan finalitzi la vida del giny, per no parlar també dels efectes en el medi ambient del procés per produir-los. És per aquest motiu que, siguin televisors, ordinadors o telèfons mòbils, cal pensar en els materials que s’han utilitzat per a la fabricació d’aquests aparells i el seu pes en carboni, que representen un consum energètic molt elevat que tindrà repercussions en el canvi climàtic.
Un dels objectes que els infants reben per aquesta època són les joguines. Cal intentar regalar joguines que no hagin d’utilitzar bateries o piles. Si és inevitable comprar-ne, cal recordar tornar les bateries o les piles a la botiga quan s’esgotin, ja que no es poden llençar a les escombraries tradicionals. Actualment només es retornen un 50% de les bateries que s’utilitzen, amb la contaminació que això suposa per al nostre entorn. Un altre dels tipus de joguets que no es recomanen per als infants són els perfumats. Són perjudicials per als infants perquè emeten compostos orgànics volàtils (COV) que solen irritar les vies respiratòries. Us recomanem triar joguines de fusta amb una etiqueta ambiental. Cada cop hi ha més gent que pensa en la compra de segona mà de certes joguines, bicicletes, figuretes o jocs de taula que poden estar en bon estat, fins i tot amb el seu embalatge original, i així s’evita una generació de residus innecessària.
En aquesta època també se sol regalar roba. Tant per als nens com per als adults, és preferible la roba de cotó orgànic. Així oferirem una samarreta que tingui menys impacte en el medi ambient i que respecti la salut dels productors de cotó. Tot i això cada cop és més habitual regalar vals regal per evitar que els obsequis no s’utilitzin.
Si us hi fixeu, estem parlant de regals materials que poden tenir un ús immillorable, amb una baixa despesa de consum energètic per construir-los, però encara podríem ser una mica més originals. I per aquest motiu us fem la proposta de regalar emocions i experiències. Un tipus de regal que cada cop és més utilitzat i que habitualment no genera residus directament.
En definitiva, podríem seguir ampliant la llista amb innumerables accions que comportarien un consum responsable i sostenible: bosses fetes amb material reciclat, regals fets a mà, pots de vidre de diverses mides per emmagatzemar restes de menjar i fins i tot allotjaments mediambientals que se centrin en un malbaratament alimentari mínim, limitació del consum d’aigua i energia, esmorzars ecològics…
Aquest Nadal, regala sostenibilitat.