El coordinador d’Andorra Sostenible, Albert Ribes, ha estat aquesta setmana a la Cadena Ser per fer balanç de la darrera edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i per explicar el vessant sostenible de la campanya “La meva menstruació, la meva decisió”. Una iniciativa que s’ha posat en marxa des del ministeri de Medi Ambient del Govern d’Andorra i que té per objectiu la promoció de productes vinculats a la menstruació que siguin reutilitzables per minimitzar els residus i garantir un accés lliure i equitatiu.
Sobre la campanya, Ribes ha manifestat l’interès creixent de les noies cap a aquestes alternatives més responsables. I és que tal com apunta el coordinador d’Andorra Sostenible, “en només dues setmanes s’han distribuït més de 800 unitats entre copes menstruals i calces absorbents reutilitzables”. Amb tot, Ribes ha aportat dades significatives destacant que una persona que opti per compreses de roba al llarg de la seva vida fèrtil produirà només 2,4 kg de residus, en comparació amb els aproximadament 180 kg que es generen amb l’ús de productes d’un sol ús.
Cal dir, que la iniciativa engegada a mitjan novembre, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, encara està operativa. Així, totes les interessades poden acostar-se fins als diferents punts joves de totes les parròquies per obtenir els productes menstruals esmentats.
El malbaratament alimentari, protagonista de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, ha estat un altre dels temes tractats en la intervenció radiofònica d’aquesta setmana. Així, Albert Ribes s’ha referit als resultats del primer diagnòstic publicat per Govern que estipula que a Andorra es generen fins a 92 kg de residus alimentaris per habitant i any. Una dada semblant a la registrada a Espanya (90 kg per habitant i any) i que dista a la de França (129 kg per habitant i any). Amb aquestes dades en mà, l’estudi determina que dels 92 kg de residus que es llencen a la brossa, 18 kg es podrien haver consumit.