El passat 26 de gener, el món posava en valor la importància de l’educació ambiental com a eina fonamental per protegir el medi ambient i garantir un futur més sostenible per a tothom. El Dia Mundial de l’Educació Ambiental té l’objectiu de sensibilitzar i motivar especialment les noves generacions perquè actuïn de manera responsable envers el nostre planeta, adoptant hàbits més sostenibles i promovent la conservació de la biodiversitat. A Andorra, aquest compromís es reflecteix en diverses iniciatives que busquen fomentar accions concretes per millorar el nostre entorn natural.
Aquesta ha estat la temàtica tractada a Ràdio Nacional d’Andorra dins el programa Avui serà un bon dia, on, juntament amb els companys d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), hem parlat d’aquesta efemèride i de totes les accions que duem a terme dins l’àmbit educatiu per assolir un futur més conscient i responsable.
En aquest sentit, el coordinador d’Andorra Sostenible, Albert Ribes, ha fet un balanç positiu del que ha donat de si el 2024 en referència a l’educació ambiental. Segons Ribes, l’exercici passat s’ha tancat amb un augment del 0,37% d’usuaris, un increment que s’explica gràcies a l’augment dels recursos en préstec, els tallers amb educadors, les activitats i les visites guiades.
Pel que fa a les activitats i visites guiades, Ribes ha fet esment a les iniciatives realitzades amb els diferents centres educatius. En aquest cas, s’ha produït un augment del 17,7%, una xifra que es justifica amb les 27 visites guiades d’escolars del país a les instal·lacions de gestió ambiental, amb una afluència total de 632 usuaris.
Respecte a les activitats dirigides amb educador, cal destacar que Andorra Sostenible n’ofereix fins a 24, però durant el 2024 només se n’han utilitzat 17. Aquestes han sumat un total de 269 sessions, una xifra que es tradueix en 6.090 alumnes (+0,25%).
Aquestes xifres encoratgen, segons Ribes, a continuar apostant per l’educació ambiental a Andorra per tal de seguir construint una societat més conscient i implicada en la protecció del medi natural.