Des de fa unes setmanes, els perfils de les xarxes socials d’Andorra Sostenible han començat a difondre vídeos sobre la fauna d’Andorra, gràcies a les imatges que ens facilita l’equip de banders. Aquest contingut ens permet apropar a la ciutadania la riquesa natural del país i sensibilitzar sobre la importància de protegir-la. Un dels últims exemples és petit vídeo d’un os bru mascle de cinc anys captada el passat mes de maig a Ordino, en el marc del seguiment proactiu de l’espècie que duu a terme el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia.
Segons les darreres dades publicades del Grup pel Seguiment Transfronterer de l’Os bru al Pirineu (GSTOP), la població d’ossos bruns als Pirineus s’estima en 96 individus durant l’any 2024. A Andorra, s’han detectat vuit ossos: set mitjançant anàlisis genètiques i un a través de captura d’imatges. Aquesta informació no només és clau per al seguiment científic de l’espècie, sinó que també reforça el compromís del país amb la biodiversitat i la cooperació transfronterera en matèria de conservació.
Tot i que les possibilitats de trobar-se amb un os a les muntanyes són baixes, és important saber com actuar en cas de coincidència. Què hem de fer en el cas de trobar-nos amb un os:
- Mantenir la calma, no córrer ni fer moviments bruscos, i parlar amb veu suau per indicar la nostra presència sense espantar l’animal
- És recomanable retrocedir lentament sense girar-se d’esquena
- No acostar-se ni intentar alimentar-lo
- Si veiem un os des de lluny, el millor és no apropar-nos i marxar tranquil·lament
- Si l’os s’aixeca sobre les potes del darrere, no és una actitud agressiva: només intenta reconèixer olors i saber qui ets
- No et posis mai entre una femella i les seves cries. Podria actuar de manera defensiva
-
Si vas amb gos, assegura’t que estigui lligat o molt controlat al teu costat per evitar que s’hi acosti o l’espanti