Aquest divendres 10 de maig, 13 centres educatius i més de 830 escolars del principat es sumaran a la campanya «Let’s Clean Up Europe» que es desenvolupa en el conjunt de països d’Europa a través d’organitzacions sense ànim de lucre, escoles, ciutadans, etc.
Aquestes jornades europees consisteixen en neteges voluntàries de l’entorn per fer front al problema dels residus escampats de manera descontrolada a l’entorn natural contribuint a fer més visibles els seus impactes en la biodiversitat. Les operacions de neteja se centren en rius, camins, muntanyes, espais protegits, àrees naturals, etc., però també en punts negres paisatgístics en àmbits propers i quotidians, com ara espais de l’entramat urbà i qualsevol entorn afectat pels residus, sigui de la natura que sigui.
Aquest és el cinquè any que el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, a través d’Andorra Sostenible i en el marc del projecte Escola Verda, organitza jornades que tenen com a protagonistes els alumnes.
Amb els joves es portaran a terme diferents accions al llarg de les 7 parròquies. Així l’escola de primera ensenyança de Canillo, faran neteges a la vorera del riu Valira d’Orient i a la mateixa escola; el Col·legi Sant Ermengol es dirigirà al rec, el camí del falguerò i als voltants de l’escola, l’EAMPE del Pas de la casa durà a terme les seves actuacions a peu de pistes; l’EAMPE de la Massana, als voltants de la Font del Mosquit; el col·legi Janer a Santa Coloma i els camins del Cedre; l’EASE d’Ordino en diferents punts de la parròquia; l’EASE de Santa Coloma revisarà la via ferrada de Sant Viçens d’Enclar; l’Aula Taller de La Massana netejaran la zona de Santa Caterina; el Lycee Compte de Foix participarà amb la neteja del rec de l’obac d’Andorra la Vella; l’EAMPE d’Escaldes i l’escola de Nostra Senyora de Meritxell treballaran conjuntament als voltants d’Engolasters; i els alumnes de la Formació Professional es desplaçaran a refugis i seguiran els GRs.
Enguany la participació de voluntaris en el marc d’aquest projecte ha crescut un 66% respecte l’any anterior, seguint el creixement permanent i l’interès en la jornada durant els 5 anys d’existència, fins a arribar als 830 participants després dels 500 escolars del 2018, que ja superava els 180 participants del 2017, els 100 alumnes que van prendre part en l’edició del 2016 amb la neteja de l’entorn de la Margineda, o els 15 de la primera edició, l’any 2015.
D’altra banda, Andorra Telecom s’afegeix a la campanya Clean Up Day col·laborant amb la producció de les samarretes commemoratives, que es pagaran a traves de la recaptació fruit de la campanya d’eliminació de la factura paper. Des de la companyia es valora de forma molt positiva aquesta activitat i amb un bon encaix, tant per la vessant formativa com de conscienciació dels joves del país envers la sostenibilitat mediambiental. Un segment de població en el que l’operadora centra especialment les seves activitats de RSC i els esdeveniments.
Andorra Telecom va enviar de mitjana un total de 36.152 factures mensuals durant el 2017. Aquesta xifra s’ha reduït fins a les 580 fruit de la campanya d’eliminació de la factura paper realitzada a finals del 2017.
Transcorregut un any d’aquella iniciativa ha arribat el moment de fer balanç. La campanya ha permès estalviar el consum de 6,9 tones de paper, el que seria l’equivalent a un centenar d’arbres.
Per tenir més informació de les jornades Let’s Clean Europe, us animem a consultar el web http://www.ewwr.eu/ca/take_part/lets-clean-up-europe