La qualitat de l’aire s’ha convertit en una qüestió central de la realitat de les ciutats, especialment pels efectes que té sobre la salut de les persones.
A la pràctica, la composició de l’aire no és sempre la mateixa, ni en el temps ni en l’espai, de manera que en funció de les variacions que experimenta se’n determina la qualitat. En el cas d’Andorra, hi ha tres factors que tenen una gran influència sobre la qualitat de l’aire:
L’orografia muntanyosa del país, amb tres valls principals on la majoria de la població i una gran part de les activitats es concentren al fons.
La meteorologia, que condiciona els moviments de l’aire (amb vents que circulen en unes direccions preferents per les valls, ascendents durant el dia i descendents durant la nit).
Les activitats humanes, especialment el funcionament de les calderes de calefacció a l’hivern i la intensitat del trànsit, com a principal origen local de la contaminació de l’aire a Andorra.
La qualitat de l’aire a Andorra en el període 2006-2016 ha experimentat una millora sensible fins a estabilitzar-se en els darrers anys amb valors molt bons. No obstant això, queden fites per assolir, com l’eliminació dels pics de contaminació diaris i setmanals.
En aquest sentit, les accions principals a desenvolupar seran a favor del foment de la mobilitat sostenible i del transport públic, i també es treballarà en la renovació del parc automobilístic per fomentar el desplegament del vehicle elèctric, així com en millores del trànsit. La prevenció i la reducció de les emissions de les calefaccions completaran el conjunt d’objectius i accions que s’han de seguir en els propers anys per millorar la situació actual de la qualitat de l’aire a Andorra juntament amb les polítiques d’estalvi i d’eficiència energètica emmarcades en el programa Renova.