S’acosta l’hivern, i cada cop hi ha més ganes d’estar a casa. A més, les recomanacions del Govern de fer teletreball sempre que es pugui fan que la nostra llar sigui un punt important que ha de tenir el confort i l’escalf necessaris per poder-nos-hi estar cada cop més temps.
És per aquest motiu, i amb l’objectiu de poder estalviar recursos energètics i econòmics, que cal tenir una voluntat clara d’apostar per l’estalvi energètic, en totes les seves facetes. Una bona temperatura de la llar, ni molt alta ni molt baixa (20 graus centígrads), ens permetrà estalviar tant energia com recursos econòmics.
També podem donar la importància que els correspon a les bombetes que tenim. Un canvi a bombetes de baix consum o LED comportarà un estalvi d’energia i, a la llarga, un estalvi econòmic, ja que no cal reemplaçar-les tant.
El que és clar és que el plantejament que ens hem de fer a casa, cada vegada més, ha de ser utilitzar els recursos naturals que puguem aprofitar. És a dir, tan bon punt hi hagi llum a l’exterior, cal apujar les persianes i així gaudir de la llum natural; quan arriba la nit, cal fer el procés invers, abaixar les persianes perquè l’escalfor es mantingui. També cal tenir presents les finestres. En un país com Andorra, on a l’hivern fa fred, seria important que tinguessin vidre doble, que ens ajudarà a mantenir la temperatura interior com correspon.
Deixant de banda la temperatura, un altre dels factors que fan que es consumeixi més energia a la llar és l’ús d’aigua calenta. Disminuir-ne el consum hauria de ser una de les tasques principals que a cada llar s’hauria de tenir. Tancar l’aixeta quan no necessites aigua o regular-ne el consum són aspectes que caldria tenir presents. Una de les solucions més fàcils per estalviar aigua és col·locar airejadors a cada una de les aixetes. Aquest petit giny permet estalviar fins a un 50% d’aigua.
Cal no oblidar-se del moment de la dutxa o el bany. Amb una dutxa de cinc minuts gastes aproximadament 95 litres d’aigua, segons determina l’OMS. Si en comptes de dutxar-te tries l’opció del bany, el consum d’aigua puja als 250 litres.
Un altre dels aspectes que cal tenir presents a la llar són els electrodomèstics. Funcionen molt millor a càrrega completa, i si disposen de programes econòmics i ecològics, millor. En aquest sentit, una rentadora molt plena o mig buida tindrà un consum energètic molt més elevat que amb la càrrega completa normal. Els criteris de classificació energètica per comprar un electrodomèstic van de l’A+++, en verd, fins a la D, en vermell.
Una de les recomanacions habituals és apagar completament els aparells elèctrics, és a dir, no deixar-los en pausa (llum vermella), ja que això pot representar fins a un 10% del consum elèctric de la llar.
En definitiva, uns petits gestos que faran que a casa estiguem còmodes i que el consum energètic baixi de l’índex que tenim fins ara.