Avui dia, les llars disposen de diversos aparells electrònics i elèctrics que ens fan la vida més còmoda i connectada. No hi ha casa sense mòbils, ordinadors, tauletes, televisors, petits i grans electrodomèstics i, fins i tot, bombetes LED. Tots aquests dispositius tenen una vida útil limitada i, tard o d’hora, queden en desús. Però, com els hem de gestionar quan ja no els necessitem?
Primer de tot, és important saber que tots els aparells elèctrics i electrònics fora d’ús esdevenen residus i necessiten una gestió específica per evitar danys al medi ambient i aprofitar els materials que contenen. Per tant, tots ells posseeixen tant materials valuosos com components perillosos. D’una banda, elements com els metalls i els plàstics poden ser recuperats i reutilitzats, contribuint així a l’economia circular i a la reducció de l’explotació de recursos naturals. De l’altra, alguns residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) contenen substàncies tòxiques, com el plom o el mercuri, que, si no es gestionen correctament, poden contaminar el medi ambient i afectar la salut de les persones.
Com gestionem els RAEE?
El reciclatge dels RAEE s’ha de fer seguint unes pautes específiques. No es poden llençar al contenidor de rebuig ni al contenidor groc, ja que necessiten un tractament especial. Per això, el lloc correcte per desfer-nos d’aquests aparells és la deixalleria comunal més propera. Quan dipositem els nostres RAEE en aquests llocs, assegurem que els materials útils siguin recuperats i que els components perillosos siguin tractats de manera segura, evitant així la contaminació del sòl, l’aigua i l’aire.